Närvaroträning i farten

I morse på tunnelbanan till morgonmeditationen noterade jag hur jag blev irriterad på passageraren mitt emot för han prasslade med sina påsar. Snabbt tog jag på hörlurarna. Tryckte in dem djupt. Men blev snart medveten om att jag precis reagerat på en känsla, och fnissade till.

På förra mindfulnesskursen pratade vi om att träna mindfulness i vardagen, t ex på väg någonstans i transportmedel. Då sa en av deltagare: ”igår satt en man utan hörlurar, nästan creepy. Lyssnade han eller?”

Många lever vi i hörlurarna eller nedsjunkna i mobiler. Trots att vi sitter eller står sida vid sida på tunnelbanan eller bussen är vi avskärmade från varandra, otillgängliga för världen runtomkring oss.

Vad gör det med oss? Vår uppmärksamhet blir mer fragmenterad och hjärnan mer impulsdriven av mobilanvändandet och sociala medier. Det kan förstås vara positivt att avskärma sig med musik för att skapa stillhet och lugn efter en dag med många intryck och möten med människor.

Men vad gör det med oss att stänga ute världen? Avskärma oss från varandra?

Det blir svårare och svårare att vara med saker som de är, visar forskningen. Stressen i vår snabba värld gör oss till objekt snarare än medmänniskor för varandra, någon som kan ge mig något, jag vill ha något av, som kan utnyttja eller skada mig.

Vi är evolutionärt programmerade att skanna efter hot för att överleva. Därför fastnar vi mycket lättare i negativa upplevelser, tankar och känslor.

Eftersom vår sinnesstämning avgör hur vi uppfattar världen finns det stora vinster med att träna uppmärksamheten.

Varje ögonblick i vardagen är ett tillfälle att träna medveten närvaro och stärka uppmärksamheten. Även så resan till och från jobbet, skolan, ärendet. Om det så är i tunnelbanan, bussen eller bilen.

Notera där du är

Träna med hjälp av en guidad meditation via app är förstås ett sätt. Men närvaroträningen är tillgänglig unplugged direkt i livet som händer här och nu.

GÖR SÅ HÄR

  • Börja med andetaget. Samla uppmärksamheten genom att fokusera på din naturliga andning, precis som den är just nu.
  • Notera omgivningen. Flytta uppmärksamheten från andetaget till det som händer runtomkring dig. Använd sinnesintryck: Vad finns att se? Höra? Lukta? Notera väcker dig ur autopiloten.
  • Orientera dig. Notera var du befinner dig, kanske sätter ord på tunnelbane-, busslinjen: Röda linjen mot Mariatorget. Passerar Huvudsta på blå linjen. Buss 2…
  • Notera känslor. Är jag irriterad för tunnelbanan aldrig lämna stationen? Glad att det snart är helg? Bekväm i värmen i bilen? Ledsen över ett bråk på morgonen? Trött för att jag sovit dåligt? Notera och andas. Kanske har kroppen och sinnet börja lugna sig nu?
  • Notera tankar och handlingar. Vad gör du? Håller du vanemässigt på att döma? Hemskt när tunnelbanan är så full! Den här föraren borde inte få ha körkort! Kan du låta det vara som det är? Utan att det är bra eller dåligt, rätt eller fel?

Mindfulness handlar inte bara om att vara uppmärksam och bli medveten om vad som händer här och nu, utan att vi även kan påverka vår sinnesstämning. Ett sätt är att rikta uppmärksamheten på vad vi uppskattar i detta ögonblick:

Vad uppskattar jag i tunnelbanan, på bussen? Köra bil? Gå ditt jag ska? I morse uppskattade jag att det var lite folk på tunnelbanan. Kanske uppskattar du att det finns en sittplats, eller att du kom med bussen? Chauffören log? Sitter för dig själv i bilen?

#mindfulness #meditation #mindfulnessmeditation #Presence #awarenesspractice #awareness #beingwithwhatis #notera #noting #uppmärksamhet #attention #attentionpractice

Publicerat av

Marie Androv

Mindfulnesslärare utbildad för Jack Kornfield, Tara Brach och mentor Christiane Wolf vid UC Berkeley’s Greater Good Science Center. MediYoga terapeut och lärare med minfulnesskompetens vid MediYoga Institutet. Ayurvedisk hälso- och livsstilscoach utbildad i Sverige, Indien och USA. Fördjupning i medveten andning och andningstekniker, pranayama. Certifierad FaRledare-fysisk aktivitet på recept. Läs mer om min bakgrund och erfarenheter

2 reaktioner till “Närvaroträning i farten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s