Omfamna förändring

Hur navigerar du förändring? Det som ofta ställer till det och skapar stress och oro är våra tvärsäkra åsikter om saker och dömande.
Jag gillar, gillar inte, det här är rätt, det där fel. Fulla av vetande om hur världen och människor fungerar står vi emot förändring och stänger oss för andra perspektiv. När det enda permanenta är att vi ständigt förändras, förutsättningarna förändras. 

Ett kraftfullt sätt att träna på att omfamna förändring är att säga ”jag vet inte” till varje tanke du blir medveten om i meditation, eller vardagen (lite mer utmanade i början). ”Den här meditationen är inte bra” ”jag vet inte”, ”jag klarar inte det här” ”jag vet inte”, ”jag är så dålig på det här” ”jag vet inte”.

I min egen träning, när mitt sinne säger till mig ”det kommer bli så här” och jag kontrar med ”jag vet inte” slappnar hela min kropp av och jag blir lugn. Eller när sinnet tvärsäkert hävdar ”hon är sån för att hon säger så där” skänker ”jag vet inte” möjligheten att släppa dömande och ansvar för den andre. Möta tanken ”det här är dåligt” med ”jag vet inte” gör mig nyfiken på ”hur är det egentligen?”

”Jag vet inte” liksom kastar mig tillbaka in i verklighetens här och nu. ”Jag vet inte” ger möjlighet att ifrågasätta våra mest hårt hållna trosuppfattningar. Ifrågasätta sinnet som auktoritet. I synnerhet när någon säger något som jag reagerar starkt på, har det stor effekt. Jag kan fortsätta att lyssna på mig själv och andra och vara öppen för att det är ett möjligt perspektiv. ”Jag vet inte” kan också motivera oss till handling när vi fastnat i rädsla. 

Är det inte förnekelse? kanske du tänker. Är vi öppna för att vi inte alls vet vad som faktiskt kommer hända eller hur en person är bara för att ett beteende liknar något vi är väl förtrogen med, kan vi känna oss fria och må bra. Öppna för att allting förändras kan vi släppa orostankar, dömande och tankar som drar ner oss i nedstämdhet, och vara öppna för att allting är möjligt.

På Insight Timer kan du prova min nya guidade meditation omfamna förändring genom att släppa på stress och oro och öppna upp för att allt är möjligt. Omfamna förändring på Insight Timer

I kursen Starkare motståndskraft får du kraftfulla verktyg att stå stabilt i stress och förändring.

Publicerat av

Marie Androv

Mindfulnesslärare utbildad för Jack Kornfield, Tara Brach och mentor Christiane Wolf vid UC Berkeley’s Greater Good Science Center. MediYoga terapeut och lärare med minfulnesskompetens vid MediYoga Institutet. Ayurvedisk hälso- och livsstilscoach utbildad i Sverige, Indien och USA. Fördjupning i medveten andning och andningstekniker, pranayama. Certifierad FaRledare-fysisk aktivitet på recept. Läs mer om min bakgrund och erfarenheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s