Möt vår egen kock i Frigiliana

Möt Lotte Wemmenborn @lottewem vår egna kock på yogaretreaten i Nerja maj 2024.
Lotte är yogaterapeut, vandringsledare, massageterapeut och healer som älskar att laga mat och baka sedan barnsben.

Retreaten bjuder på green food, en antiinflammatorisk kost på mycket frukt och grönt, som retreatens värdinna, Ingrid Wikström @yogaresor kallar det.

Ayurveda inspirerar Lottes matlagning. Hon skapar vegetariska smakrika, matiga och näringstäta varmrätter tillagad från grunden på närproducerade råvaror, med goda tillbehör som balanserar de tre energierna – doshorna.

– Jag lagar den mat jag själv äter till vardags – nittiofem procent veganskt och glutenfritt, säger Lotte.

Egentligen är det inte så svårt att laga bra mat med alla fantastiska råvaror som står till buds i området och odlas av Ingrid på Casa LarWik, förklarar Lotte. Egen sallad, paprika, sharonfrukter, mango, druvjuice.

– Vi bakar allt bröd själva. Jättefluffiga goda frallor på havre, rismjöl och kikärtsmjöl. Inget gluten, inga mjölkprodukter.

Kaffe finns förstås, tillägger Lotte lugnande.

Ingrid gillar också att rycka in i köket och gör bland annat egen yoghurt på ekologisk sojamjölk, lägger in oliver och surkål.

– Viktigaste med maten är att den är fylld med kärlek, att den blivit värdigt behandlad, inte transporterats jättelångt, inte hårt processad, behåller sin naturliga färg, form och är solmogen, säger Lotte.

För många på retreaten blir maten en ”delightfull detox”, förklarar Lotte, som har gjort många retreater. Men det är förstås inte bara maten som bidrar till det, utan även sättet att vara på en retreat. Mer tid ute, sol, yoga, behandlingar, mindre skärmtid, stanna upp från vardagen, få släppa saker som tynger och förgiftar kroppen.

– Under en retreatvecka skapar vi en värld som jag skulle önska att den alltid vore. En fantastisk gemenskap där vi värnar om varandra, naturen och miljön vi är i och maten vi äter, säger Lotte.

Datum 8-16 maj
Mer info och boka: sat-nam.se/yogaresor
Frågor? Mejla till marie@sjalvtrygg.se

Publicerat av

Marie Androv

Mindfulnesslärare utbildad för Jack Kornfield, Tara Brach, mentor Christiane Wolf vid UC Berkeley’s Greater Good Science Center. MediYoga terapeut och lärare med minfulnesskompetens vid MediYoga Institutet. Ayurvedisk hälso- och livsstilscoach utbildad i Sverige, Indien och USA. Fördjupning i medveten andning och andningstekniker, pranayama. Certifierad FaRledare-fysisk aktivitet på recept. Läs mer om min bakgrund och erfarenheter

Lämna en kommentar