Pausfull vår

Pausa och göra absolut ingenting har jag återigen konstaterat den här ledigheten, är så skönt. Jag hittar tillbaka till mig själv. I vår blir det ännu fler kortare pauser i vardagen och längre uppehåll att bara vara för mig.

Meditation påminner mig om att pausa. När jag sitter i meditation blir det allt oftare längre mellan tankarna.

Kraften i mindfulness meditation är att vi kan sakta ner våra upplevelser och tillåta att nervsystemet lugnas tillräckligt mycket, så att vi kan ha en annan relation med våra vanemässiga beteenden.

Pauserna lugnar och ger utrymme för perspektiv och möjlighet att prioritera det som är verkligt viktigt i mitt liv.

Mellanrummen blir inte bara längre när jag sitter i meditation, de spiller även över i vardagen.

Hur kan du bjuda in fler pauser i ditt liv, även om det är väldigt korta? Små ögonblick i din vardag?

De första 2-3 sekunderna när vi uppfattar något nytt är fria från tankar och känslor, idéer eller förutfattade meningar. Omedelbart därefter börjar sinnet tolka. Kan du fånga det där ögonblicket när något nytt kommer in i ditt syn-, hörsel- och beröringsfält? Bli medveten om ögonblicken innan sinnet börjar tolka?

Till exempel när du upplever något nytt:
På första tjänsteresan efter ledigheten när du stiger in på ditt hotellrum, tar första steget in i parken på väg till jobbet eller för att uträtta ett ärende. Hör en fågel. Kramar en vän. Tar första klunken på teet.

Ju mer vi vistas i dessa ögonblick, desto längre dröjer det i vardagen innan sinnet börjar kontextualisera.

Måste jag meditera, räcker det inte att jag bara är närvarande i vardagen? kanske du tänker. Självklart. Du kan vara närvarande utan att meditera. Men meditation är ett bergsäkert sätt att vara ännu mer här och nu, visar forskningen. Det skriver min kollega Laurie J. Cameron på mindfulnesslärarutbildningen i sin bok The Mindful Day, som jag varmt kan rekommendera. Laurie är lärare på Google Search Inside Yourself och likställer meditation med fysisk aktivitet:

Meditation är för mindfulness vad sport är för hälsa. Meditation är grunden i mental träning och det finns många former av meditation, liksom det finns många olika sporter.

Meditation odlar lugn, utvecklar inre stabilitet och förmågan att hitta tillbaka till dig själv i vår snabba värld.

Men meditationen kan lätt bli ett mål, något jag måste göra, som ett projekt för att utveckla och förbättra mig själv. En av mina lärare på mindfulnesslärareutbildningen sa det så klargörande på föreläsningen i december:

Ett väldigt vanligt hinder att meditera framgångsrikt, så att säga  är att se meditation som något du gör. Du kanske t o m lägger in det i kalendern, som ett möte. Ett möte kl 15.00, kl. 16.30 har jag möte med en annan. Kl. 18 meditation 20 min. Men görande antyder att vi försöker uppnå något med meditationen. När meditation i själva verket är att vara. En träning i att vara med saker som de är som inte kan uppnås med görande.
Eckhart Tolle

Önskar dig en pausfull vår!
Marie

Publicerat av

Marie Androv

Mindfulnesslärare utbildad för Jack Kornfield, Tara Brach och mentor Christiane Wolf vid UC Berkeley’s Greater Good Science Center. MediYoga terapeut och lärare med minfulnesskompetens vid MediYoga Institutet. Ayurvedisk hälso- och livsstilscoach utbildad i Sverige, Indien och USA. Fördjupning i medveten andning och andningstekniker, pranayama. Certifierad FaRledare-fysisk aktivitet på recept. Läs mer om min bakgrund och erfarenheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s