Nå förändring – med vänlighet

Vänlighet. Att ta andra människors känslor på allvar och höra på vad de säger är det som skapar framgångsrika och produktiva team, visar Googles senaste forskning.

Men vänlighet är inte taget för givet. Efter kanske ett helt liv med självkritik kan vi behöva träna på att aktivera vårt omvårdnadssystem. För mig har det inte varit självklart, och krävt mycket träning. En hård inre röst som på allvar trodde att den hjälpte till, skyddade mig från att göra misstag. Istället blev jag vettskrämd för att prova något nytt, riskera att göra fel.

Det vi tränar på växer. Uppbyggande som nedbrytande.

Ofta får jag höra i mina klasser ”jag är medveten om vanan att pressa och kritisera mig själv, men det är så svårt att förändra. Jag vill men kan inte.”

Mest revolutionerande in min förändring har varit vänlighet och ställa öppna stöttande frågor till mig själv. Min närvaroträning och daglig meditation hjälper mig att bli medveten om vad som pågår. Jag noterar, det här händer just nu, så här känner, jag, så här tänker jag. Vänlighetsträningen har lett till att jag får tag på vad det är jag verkligen behöver och gör något åt det.

Jag jobbade jämt, ställde orimliga krav på mig själv och kunde inte förstå varför det var så svårt att få något gjort. Jag led mig igenom tråkiga saker och undrade när det roliga skulle komma. Men det kom aldrig, mer än tillfälligt. Idag ser jag t o m fram emot momsredovisning. Som ett skönt avbrott från allt. Njuter av att lösa pusslet.

Om jag är vänlig, verkligen bryr mig om mig själv, går det då att säga, jag skiter i vad du behöver? Neka dig vila när du är trött, äta mat som när kroppen eller tillåta dig att göra det som du vill, ha roligt? Det är svårt att säga nej till sig själv när man vet vad man behöver.

Träningen har resulterat i att jag blivit mer medveten. Ju vänligare jag är desto lättare är det att vara med saker som de är, inte reagera när jag inte gillar något. Det tillåter mig att göra det jag älskar, trots att det är läskigt. Som att dansa 10-15 timmar i veckan. I synnerhet när jag har mycket att göra.

Ayurveda inspirerar med sin definition på hälsa, som inkluderar det här perspektivet. Längtan du inte tillfredsställer i livet äter upp dig. Alla vitala organ och system ska förstås fungera väl, matsmältning, utrensning, hormoner, immunförsvar… Hälsa inkluderar att ta hand om kroppen, sinnet och själen, äta rätt kost för mig, träna, vila, ha roligt. Men det räcker inte. Tillfredsställer jag alla sinnen? Följer jag den där återkommande längtande viskande rösten?

Vänligheten gör det lättare att bli medveten, lära känna sig själv och förändra nedbrytande vanemönster.

Det jag tränar på växer.

Prova själva hela vägen fram till jul med den här vänlighetsadventskalendern.

kindness-calender.jpeg

Jag önskar en vänlig jul!
Kram

Marie

 

Publicerat av

Marie Androv

Mindfulnesslärare utbildad för Jack Kornfield, Tara Brach och mentor Christiane Wolf vid UC Berkeley’s Greater Good Science Center. MediYoga terapeut och lärare med minfulnesskompetens vid MediYoga Institutet. Ayurvedisk hälso- och livsstilscoach utbildad i Sverige, Indien och USA. Fördjupning i medveten andning och andningstekniker, pranayama. Certifierad FaRledare-fysisk aktivitet på recept. Läs mer om min bakgrund och erfarenheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s