Vara där du är på semestern

Gör du det du gör just nu fullt ut? Hur ofta gör vi inte något men också håller på med något annat samtidigt? Eller tänker att vi borde göra något annat? Eller känner oss skyldiga för att vi inte gör det vi gör tillräckligt? Fötterna går i vattenbrynet men tankarna är på jobbet. När vi jobbar önskar vi att vi vore på semester. Lyssnar på någon men håller på med mobilen samtidigt. Alltid någon annanstans. I framtiden eller dåtiden.
 
Genom att vara mer närvarande med det som händer när det händer kan vi bättre reglera känslor, hantera stress, ångest och depression och uppleva livet mer fullt ut.

3 sätt att träna på att vara där du är på semestern

  1. Checka in med dina känslor. I våra snabba värld glömmer vi ofta att checka in med hur vi känner. När vi bryr oss om oss själva är det lättare att bry oss om andra. Det är lättare att träna på att tillåta känslor när vår värld går lite långsammare. Fråga: Vad känner jag just nu?
  2. Låt inte svåra känslor stå i vägen för hur du vill agera. Vår hjärna är både korkad och slö, så när vi känner något obehagligt tar den lättaste och mest effektiva vägen: reagerar snabbt, ofta med oönskade konsekvenser. Pausa så att du kan utforska din upplevelse och kliva ur reaktivitetsvågen. Hur känns det i kroppen? Stanna kvar med kroppsliga förnimmelser.
  3. Vänlighet vad du än känner, och i synnerhet om du ändå reagerar. Även om vi inte alltid har förmågan att stoppa oss själva från att reagera, kan vi träna på vänlighet när vi upplever jobbiga känslor. Nu blev det så här, eller det är ok att jag känner så här, kan vara stöttande att säga till sig själv. Ibland kan vi inte vara vänlig, kan det också få vara ok?

På mindfulness grundkurs lär dig att vara där du är, oavsett hur det är.
Start 30 september, 10 kurstillfällen. Kurse går live eller online på Atmajyoti i Vasastan.

Läs mer om mindfulness grundkurs på Atmajyoti

Publicerat av

Marie Androv

Mindfulnesslärare utbildad för Jack Kornfield, Tara Brach och mentor Christiane Wolf vid UC Berkeley’s Greater Good Science Center. MediYoga terapeut och lärare med minfulnesskompetens vid MediYoga Institutet. Ayurvedisk hälso- och livsstilscoach utbildad i Sverige, Indien och USA. Fördjupning i medveten andning och andningstekniker, pranayama. Certifierad FaRledare-fysisk aktivitet på recept. Läs mer om min bakgrund och erfarenheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s