Välmående börjar med kroppen

Tro inte att alla dina humörsvängningar beror på vad du tänker och känner. Allt går inte att reducera till psykologi.

Livskraften (prana) är ansvarig för den generella energinivån och långt fler av dina sinnesstämningar.

Hur livskraften rör sig är intimt kopplat till din andning. Livskraften höjs och sänks av maten du äter, sömn, träning, naturen, avslappning och bakomliggande tankemönster förstås.

Om vi förstod hur stor påverkan kroppens grundläggande behov har för vårt mentala och själsliga välmående, skulle vi inte göra annat än lyssna på och ta hand om dem. Resten skulle nästan följa av sig själv.

Varför kan det vara så svårt? Kanske för att det är för enkelt. I en värld där vi löser livet med komplexa teorier och tekniker, tänker ut och vill förstå allt, är det svårt att tro att det kan vara så enkelt. Andas, äta, sova, träna, vila, vistas i naturen. Repetera.

Hur känner du dig idag? Full av energi? Levande? Eller dränerad? Helt slut? Otålig, håglös eller irriterad utan anledning?

Prova att
🍎 äta en frukt,
☀️ sitta på en bänk och vila i solen en stund,
🌳 ta en promenad eller 🧘🏽‍♀️🏃🏿‍♂️träna,
🛌💤 gå och lägg dig tidigare ikväll,
🥦🍅laga en måltid med massa grönsaker.

Publicerat av

Marie Androv

Mindfulnesslärare utbildad för Jack Kornfield, Tara Brach och mentor Christiane Wolf vid UC Berkeley’s Greater Good Science Center. MediYoga terapeut och lärare med minfulnesskompetens vid MediYoga Institutet. Ayurvedisk hälso- och livsstilscoach utbildad i Sverige, Indien och USA. Fördjupning i medveten andning och andningstekniker, pranayama. Certifierad FaRledare-fysisk aktivitet på recept. Läs mer om min bakgrund och erfarenheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s