Glädjepaus

Överhoppad med jobb – pausar i gräset.

Ju mer upptagen jag är, desto kreativare blir jag – det är inte alls bra för mig. Ibland när jag är riktigt i gasen, bara sprutar idéerna. Då behöver jag verkligen vila. För ganska snart vänder det och brakar ihop. Jag tappar energi, och blir trött. Därför har jag senaste åren tränat på att pausa, att ta mikrosemester från min upptagenhet.

Jag har blivit grym på att bara sitta och stirra.

Stänger av mobilen någon gång varje dagen och tillåter mig att göra precis det som faller mig in och kroppen vill i stunden: vila siesta, sitta i gräset, läsa en bok, skriva, titta på indisk serie. Och om jag absolut inte har möjlighet att ta en längre paus, gör jag en kort meditation i fötterna, där jag står.

Jag kallar det för en glädjepaus. För det är när jag göra precis det som jag känner för i stunden, som jag är mest närvarande och lägger grunden för glädje, även till de saker som jag inte gillar så mycket, men ändå behöver göra.

Medveten närvaro är nyckeln till glädje. Kroppen och andningen är bästa verktygen att träna närvaro, för dom är alltid här och nu. Att pausa med meditation i fötterna är därför ett säkert sätt att bli mer närvarande och hitta tillbaka till lugnet och glädjen.

Meditation i fötterna

Ställ dig upp mitt i vardagen. Låter armarna hänga längs med sidan av kroppen. Sittbenen pekar ner mot marken. Känner fötterna mot underlaget/i skorna. Vad finns det att känna i fötterna? Tårna? Vilka delar har kontakt med underlaget? Är fötterna varma eller kalla? Pirrar, pulserar, spänner, värker, ömmar, dunkar? Prova också att träna medveten närvaro genom att förankra din uppmärksamhet i andningen med min guidade meditation andningsankare.

Andningsankare

Prova också att träna medveten närvaro genom att förankra din uppmärksamhet i andningen med min guidade meditation andningsankare.

Andningsankare

Publicerat av

Marie Androv

Mindfulnesslärare utbildad för Jack Kornfield, Tara Brach och mentor Christiane Wolf vid UC Berkeley’s Greater Good Science Center. MediYoga terapeut och lärare med minfulnesskompetens vid MediYoga Institutet. Ayurvedisk hälso- och livsstilscoach utbildad i Sverige, Indien och USA. Fördjupning i medveten andning och andningstekniker, pranayama. Certifierad FaRledare-fysisk aktivitet på recept. Läs mer om min bakgrund och erfarenheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s