Dags att detoxa sinnet?

Känner du dig också lite nedstämd och trött just nu? Eller kanske orolig? Jag har kommit på mig själv flera mornar i rad med att det är svårare att komma ur sängen. Jag vill helst kura hemma. Även om dessa tider ger möjlighet att gå inåt eller ta tag i saker, kan det samtidigt vara mer utmanande om vi känner oss isolerade eller kommit ur våra vanliga rutiner.

Om det är något jag har förstått med mig själv är det att jag kan förändra hela min världsbild bara genom att träna. Ro, springa, promenera i dagsljus även om det är grått.

På samma sätt som kroppen kan behöva fasta för att ges möjlighet att bränna toxiner och rensa ut, behöver sinnet också få chans att bryta ner intryck och känslor. Genom att fasta från intryck kan sinnet detoxa och smälta tankar och känslor och omvandla dem till erfarenheter och minnen. Sömnen är förstås en viktig del i denna process. Men stillhet, reflektion och meditation är avgörande för att bli medveten om tankar och känslor, släppa ut och smälta dem.

Kropp och sinne hänger ihop, att detoxa kroppen påverkar sinnet. Maten du äter, intryck du tar in och relationer du omger dig med bestämmer hur du mår. För är det inte så att våra relationer gör störts intryck på oss?

Upplevelser vi har smält och förstått ger frihet och glädje, precis som det vi inte har bearbetat ger upphov till patologiska förändringar i hjärnan. På samma sätt kan osmält mat orsaka magbesvär och sjukdom, medan en välfungerande matsmältning, näringsupptag och utrensning resulterar i fysisk och mental tillfredställelse och välmående. 

Oavsett om du är tung eller väldigt orolig just nu kanske något av nedan kan vara hjälpsamt eller en påminnelse om vad som brukar fungera för dig.

  • Fasta en halv dag och ta bort all vete, mejeriprodukter, kött, kallt vatten eller drycker med is under en vecka. Ät endast hälften av den portion du brukar (som ryms i två handflator).
  • Ta bort de intryck som oroar eller gör dig tung. Kanske är det nyheter eller social medier, kanske är det en person, i den mån det är möjligt.
  • Ät D-vitamin. Brist på dagsljus är relaterat till brist på – D-vitamin. Ta extra D-vitamin som tillskott under vintermånaderna.
  • Drick 1-2 ingefärste om dagen. ½ tsk ingefärspulver eller 2 cm färsk ingefära i kokt vatten mellan målen sätter igång matsmältningen och utrensningen.
  • Motionera – yoga – mycket. Promenera varje dag i dagsljus, även om det bara är fem minuter runt huset. Få igång hjärtat och svettas. Och yoga för att lugna sinnet.
  • Gå upp på morgonen trots att din kropp skriker om att ligga kvar. Rutiner stabilisera sinnet.
  • Andas långsamma djupa andetag förändrar på sikt kemin i hjärnan och hjälper till att släppa på spänningar, ökar syrsättningen, livskraften och utrensning.
  • Titta upp på hustaken/trädkronorna. Har du tänkt på att när du är nedstämd eller orolig smalnar värld av och vi lyfter sällan blicken.
  • Stilla dig och meditera eller reflektera. Kanske stänger du av alla digitala enheter och bara sitter i tystnad. Eller tar hjälp av naturen. En guidad meditation eller om du redan har vanan inne, sitter mer regelbundet. Eller så tar du fram en anteckningsbok och skriver ner allt du har på hjärtat och kanske ställer dig frågan: vad behöver jag just nu?

Publicerat av

Marie Androv

Mindfulnesslärare utbildad för Jack Kornfield, Tara Brach och mentor Christiane Wolf vid UC Berkeley’s Greater Good Science Center. MediYoga terapeut och lärare med minfulnesskompetens vid MediYoga Institutet. Ayurvedisk hälso- och livsstilscoach utbildad i Sverige, Indien och USA. Fördjupning i medveten andning och andningstekniker, pranayama. Certifierad FaRledare-fysisk aktivitet på recept. Läs mer om min bakgrund och erfarenheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s