Känslor vill bara bli kända

Vi är födda att känna känslor. Ändå är det för många av oss svårt att tillåta de jobbiga känslorna. Vi undviker, flyr, trycker ner och dövar. Men känslor är egentligen bara budbärare av information. Du behöver inte reagera. Känslor vill bara bli kända.

Jag skriver detta inlägg för att jag på senare tid mött flera personer som aktivt bestämt sig för att inte ta tag i sina känslor. Motiveringen: ”Det är för smärtsamt”. ”De är för gamla”. ”De kommer inte klara det”. ”Det skulle riva upp för mycket”.

När de hamnar i vila eller avslappning, eller får frågan hur de mår, gråter de, överväldigas av alla känslor som de kämpar med att dämpa. De isolerar sig och i vardagen undviker likt en snitslad bana att utsätta sig för saker som kan trigga jobbiga känslor. Jag vill helt enkelt hjälpa så många jag kan att vända det mest smärtsamma och uppleva fler nyanser i livet. En resa jag själv gjort.

Det här inlägget är för alla oss som kämpar och hålls tillbaka av smärta.

Känslor kommer med budskap om behov

Känslor är egentligen bara Budbärare av information, meddelanden från kroppen till hjärnan. Känslor kommer med budskap om behov, som antingen är tillfredställt eller otillfredsställt.

Ur detta perspektiv är känslor en rörelse som flyter upp från kroppen för att varna hjärnan eller vara uppmärksam på något.

Evolutionär respons – dövar jobbiga känslor

Vad gör vi när vi upplever jobbiga känslor? Undviker, flyr och trycker ner. Den är en urgammal evolutionär respons för att vi ska överleva. Men vad händer om vi undviker och trycker ner? Känslorna trycker tillbaka, förr eller senare. När vi inte tillåter smärtsamma känslor behöver vi på något sätt döva dem för att känna de positiva känslorna ännu mer. Vilka känslor undviker du? Hur dövar du dina känslor?

Dämpar alla känslor

Tillåter vi inte de jobbiga känslorna upplever vi inte heller hela glädjen. Det är inte bara besvikelsen, sorgen, ilskan som dämpas när vi trycker ner, utan även glädje, tacksamhet, nyfikenhet och intresse. Som plattas till av smärtan.

Känslor vill bara bli kända

Känslor ber inte om att bli tillfixade eller lösta, det vill bara bli kända, precis som du känner på gräset.

You can do it!

En känsla vara bara i 90 sekunder. Sedan avtar den eller försvinner. 90 sekunder, det fixar du!

Möta upp dina känslor

Känna smärta kan vara väldigt svårt. Och ibland kännas farligt eller för tidigt, som efter ett trauma. Ta då hjälp!

Stanna upp. Låt känslan få vara som den är utan att du försöker förändra någonting. Vila uppmärksamheten in kroppen och utforska hur känslan rör sig som kroppsliga förnimmelser, förändras och avtar.
Möta upp känslan är som att möta en bekant på stan som du inte gillar men stannar upp och hälsar på ändå. Det är bara en flyktrespons, du kan ta dig igenom!

Leva livet fullt ut

Är du villiga att möta upp de svåra känslorna kommer du att bli rikligt belönad genom att uppleva mer av livets nyanser.

Publicerat av

Marie Androv

Mindfulnesslärare utbildad för Jack Kornfield, Tara Brach och mentor Christiane Wolf vid UC Berkeley’s Greater Good Science Center. MediYoga terapeut och lärare med minfulnesskompetens vid MediYoga Institutet. Ayurvedisk hälso- och livsstilscoach utbildad i Sverige, Indien och USA. Fördjupning i medveten andning och andningstekniker, pranayama. Certifierad FaRledare-fysisk aktivitet på recept. Läs mer om min bakgrund och erfarenheter

2 reaktioner till “Känslor vill bara bli kända

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s