Lindra ländryggsvärk och andra höstsymptom

Hösten och kylan är på intågande. Stela leder och ländryggsbesvär är vanligare. Enligt ayurveda är det Vataenergin som nu ökar. Vata är kall, torkar ut och orsakar ofta kortvariga symptom som kommer och går, som ont i ländrygg, nacke, huvud och oro.

Förutom hålla sig varm – varma kläder och äta och dricka varmt – och träna de tvärgående djupa magmusklerna (transversus abdominis), rekommenderar ayurveda stående framåtfällning för att lindra ländryggsvärk.

Framåtfällning/bensträckning – padahastasana

Stå höftbrett isär med benen. Fäll över överkroppen på en utandning. Placera händerna där du når, på låren, smalben, ta tag i tårna. Låt överkroppen hänga tungt över benen i 2-3 minuter och andas långa djupa andetag.

Sesamomslag

Omslag med varm sesamolja är också mycket effektiv.
Värm upp sesamoljan häll över en tyggtrasa som du viker och lägger över ländryggen mellan 15-30 minuter.

Samma behandling lindrar mensvärk och du lägger då omslaget över nedre delen av mage, i höjd med äggstockarna.

Antidot till oro

En antidot mot oro – vandrande sinnet – är att meditera regelbundet. På workshopen Lär dig meditera lär du dig träna din uppmärksamhetsmuskel, bli boss över din hjärna och nu och komma igång och meditera mer regelbundet.
Läs mer om workshopen Lär dig meditera

Önskar en härlig höst!
Marie

Publicerat av

Marie Androv

Mindfulnesslärare utbildad för Jack Kornfield, Tara Brach och mentor Christiane Wolf vid UC Berkeley’s Greater Good Science Center. MediYoga terapeut och lärare med minfulnesskompetens vid MediYoga Institutet. Ayurvedisk hälso- och livsstilscoach utbildad i Sverige, Indien och USA. Fördjupning i medveten andning och andningstekniker, pranayama. Certifierad FaRledare-fysisk aktivitet på recept. Läs mer om min bakgrund och erfarenheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s