Andning – rena medicinen

Jag är så tacksam för alla år jag tränat fullständig och medveten andning. Min kapacitet har ökat radikalt på alla plan, och jag är så mycket mer uthållig.

På vandring i Österrike i sommar stöttade kroppen mig att klättra 2015 meter i 45 graders lutning, utan att köra slut på energin. Efter att ha ätit och druckit på toppen, tog jag en 20 minuters tupplur i skuggan av en sten för att svalka mig från solens skoningslösa hetta.

Det fullständiga andetaget genom näsan hjälpte mig att balansera energin under bestigningen, medveten andning gjorde det möjligt att bevara fokus på nuet när rädslan sköljde över på nedvägen. Jag tog även stöd i en vandringskompis stadiga arm för att inte glida på de lösa stenarna.

Det fullständiga andetaget släpper spänningar i både buken, revbenskorg och bröstkorg. Det gör det möjligt för diafragman – kroppens viktigast andningsmuskel – att sjunka ner i buken och ge plats för inandningsluften att nå djupare ner i lungorna, där själva gasutbytet sker. Syresättningen blir mycket effektivare, men det ger också bättre matsmältning och utrensning. Vid varje inandning spänner diafragman ut sin fallskärmslikande form och masserar vår matsmältnings- och utrensningsorgan i buken som ökar blodgenomströmningen i dessa organ.

Fullständiga andetag aktiverar kroppens trygghetssystem genom att växla om nervsystemet från flykt och kamp till lugn och ro. Andningens massage släpper spänningar i buk, solarplexus och bröstkorg, där obearbetade och nedtryckta känslor ofta fastnar. Lugnet som andetaget skänker gör det lättare att tillåta de känslor flyter upp, undersöka och därmed släppa taget om dem.

Jag har sagt det här förut, andningen är rena medicinen. Både att andas fullständiga andetag för att lugna sinnet och uppnå fysiskt välmående, men även som ett medvetet ankare att behålla fokus och påverka tankar och känslor.

Prova själv, i höst erbjuder jag två workshopar i Andning – rena medicinen. Heldag 28 oktober, halvdag 5 november.

Läs mer om workshopen Andning – rena medicinen

Publicerat av

Marie Androv

Mindfulnesslärare utbildad för Jack Kornfield, Tara Brach och mentor Christiane Wolf vid UC Berkeley’s Greater Good Science Center. MediYoga terapeut och lärare med minfulnesskompetens vid MediYoga Institutet. Ayurvedisk hälso- och livsstilscoach utbildad i Sverige, Indien och USA. Fördjupning i medveten andning och andningstekniker, pranayama. Certifierad FaRledare-fysisk aktivitet på recept. Läs mer om min bakgrund och erfarenheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s