Den bittra sanningen om kaffe – du inte vill höra

Jag älskar kaffe och hatar det på samma gång. Det smakar så gott och är så härligt. Men det är skadligt. Kaffe är nog det mest beroendeframkallande i vår kultur. Hur många startar inte dagen med kaffe? Det är inte bara en kopp kaffe, det är en hel ritual. Vi dricker det för att vakna, för att vi är lata, när vi är ledsna, för att mysa, som tröst, som belöning…

Dricker jag själv kaffe? I perioder. I över sju år drack jag inget kaffe alls och saknade det över huvud taget inte. Livsnjutaren i mig minns och klagar ibland: ”bara en kopp kaffe, det är så mysigt” och jag tänker, men visst en kopp kaffe kan inte skada. Men det gör det. Nej, det blir inte mindre skadlig effekt med havremjölk, kokosmjölk, mandelmjölk, kokosolja eller ghee.

  • Kaffe drar ihop blodådrorna och hämmar därför blodflödet. Det kan ju kännas skönt om man är stressad och ledsen för effekten är att man känner sig ihopsamlad. För stunden.
  • Kaffe blockerar adenosin, en receptor som hjälper oss att somna. Mindre kaffe är därför bättre.

Följande händer i hjärnan när kaffet blockerar adenosinet: Receptorerna kan inte ta sig till nästa cell. Istället bunkras de upp bakom vad som kan liknas vid en mur. När kaffeeffekten går ur rasar muren och de uppdämda adenosinreceptorerna rusar fram och man blir ännu tröttare. Vilket är varför du då vill ha mer kaffe.

Sjukt, eller hur? Man blir tröttare av kaffe. Kaffe stressar kroppen. Men ack så härligt det är.

Jag har inte ens börjat att prata om hur stressen kaffet orsakar påverkar våra hormoner.

En klunk kaffe smakar bittert och surt. Vi behöver den bittra smaken. Men enligt ayurveda är effekten du varken smakar eller ser den verkliga boven. Kaffe är upphettande, kärvt (sammandragande) och uttorkande. Det ökar både luft- och eldelementet. Gör oroliga vator mer oroliga, torra och stör sömnen, och eldiga pittor mer eldiga, irriterade/forcerade/sura med risk för reflux och röda utslag. Det är egentliga bara långsamma, tålmodiga, tunga kaphor som tål kaffe.

Suget efter kaffe är extra stort i vår kultur eftersom vi äter väldigt lite andra bittra smaker. Men det finns andra substanser som kan tillfredsställa vårt bitterbehov: Gurkmeja, rucola, grönkål, spiskummin, dill, saffran, te är bara några.

#kaffe #ayurveda #gurkmeja #adenosinreceptorer #naturligkaffeeffekt #vata #pitta #kapha

Publicerat av

Marie Androv

Mindfulnesslärare utbildad för Jack Kornfield, Tara Brach och mentor Christiane Wolf vid UC Berkeley’s Greater Good Science Center. MediYoga terapeut och lärare med minfulnesskompetens vid MediYoga Institutet. Ayurvedisk hälso- och livsstilscoach utbildad i Sverige, Indien och USA. Fördjupning i medveten andning och andningstekniker, pranayama. Certifierad FaRledare-fysisk aktivitet på recept. Läs mer om min bakgrund och erfarenheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s