Svalkande andningsteknik

Andningstekniken eller Pranayama Sheetali (Sitali) svalkar och lugnar. Städa i den här värmen är ungefär lika galet som att ge sig ut och springa mitt på dagen en augustidag i Spanien (japp, så smart har jag varit). För att coola ner mig fick jag göra den svalkande andningstekniken sheetali i 20 min. Nu är jag inte bara sval utan dessutom så lugn att jag inte kan göra något alls.

Sheetali betyder just kylande på sanskrit. Effekten kommer av att vi tar in luften via tungan och inte näsan, som har till uppgift att värma upp inandningsluften. Bra vid överhettning, överstimulans, försurning i kroppen, stark stress.

Gör så här

1 Vik tungan på längden som ett rör och stick ut den genom läpparna.
2 Andas in ett långsamt och djupt andetag genom röret, på 3, 4 eller 5 räkningar.
3 Dra sedan in tungan och placera den tungan i gommen vid främre tandraden.
4 Andas ut genom näsan på dubbel räkning, 6, 8, 10.
5 Andetaget är långsamt och långt.
6 Upprepa tio rundor.

Kan du inte rulla tungan? Det är inte ovanligt. För istället mjukt ihop käkarna, öppna läpparna och andas in genom tandgliporna. Andas ut på samma sätt som ovan.

#andningsteknik #pranayama #pitta #ayurveda #svalkandeandning #sheetalipranayama

Publicerat av

Marie Androv

Mindfulnesslärare utbildad för Jack Kornfield, Tara Brach och mentor Christiane Wolf vid UC Berkeley’s Greater Good Science Center. MediYoga terapeut och lärare med minfulnesskompetens vid MediYoga Institutet. Ayurvedisk hälso- och livsstilscoach utbildad i Sverige, Indien och USA. Fördjupning i medveten andning och andningstekniker, pranayama. Certifierad FaRledare-fysisk aktivitet på recept. Läs mer om min bakgrund och erfarenheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s