Vad har kreativitet, starkt minne och bättre sömn gemensamt? Avslappning

Tack och lov för vår överlevnad fungerar vårt trygghetssystem väldigt väl. Om vi känner oss otrygga och hotade leder det till känslor som ångest, ilska, avsky och självkritik. Inte så hjälpsamt i en verklighet där de främsta hoten är tankar och känslor. Eftersom kroppens överlevnadsarbete är så effektivt behöver de flesta av oss träna dubbelt så mycket på att aktivera trygghet och vårt omvårdnadssystem.

Träna på att gilla vila

Många av oss behöver därför lära oss slappna av och vila. Jag har behövt träna mycket på att gilla vila och vara vänlig mot mig själv. Vända årtionden av vanan att prestera för att boosta en dålig självkänsla eller vara i ständig aktivitet för att inte känna. Egentligen blir vi urdåliga på att lösa problem under stress, även om vi inte vill medge det. Om man har spenderat hela livet med att vara upptagen eller göra klart innan man är värd vila, behövs träning för att växla om nervsystemet till lugn och ersätta kritiken med vänlighet.

När vi förmår stanna upp utan att vara på väg någonstans, slappna av och vila, kan vi uppleva ett annat medvetandetillstånd. I detta avslappande tillstånd är hjärnan som mest formbar och det är lättare att förändra dess vanor.

Mer kreativ och intuitiv i avslappning

Det är egentligen missvisande att tala om att den kognitiva verksamheten går ner när vi slappnar av och vilar. Vi blir nämligen mer kreativa och intuitiva. En plats där vi kan ta emot inspiration. Forskning visar även att vi sover bättre och stärker minnet när vi slappnar av och vilar regelbundet. Det är inget konstigt. Vi vet det ju.

Omedvetet samlar vi mycket spänningar i kroppen som skapas från spänningar i vårt sinne. När vi börjar släppa efter i kroppen skickats signal till sinnet att slappna av. Mindre motstånd mot det som händer här och nu.

Avslappnad kropp lugnar sinnet

Ett lugnt sinne går via kroppsnärvaro och en lugn avslappnad kropp. Andning och rörelse varvar bland annat ner nervsystemet. De kallas med ett fint ord för interoception och betyder att vi känner förnimmelser och signaler som kommer inifrån kroppen:

  • Andning
  • Hjärtat
  • Vet att vi är hungriga, trötta, törstiga

Bara hålla uppmärksamheten på kroppsdelar minskar stress och lugnar sinnet.

Genom att träna kroppsnärvaro i förnimmelser, andetaget, beröring, rörelse bland annat, kan vi återvända till vår naturliga fysiologiska balans mellan vila och aktivitet, som tillåter oss att möta utmaningar med motståndskraft. 

Bjuda in kroppen att slappna av

Vi kan aldrig tvinga kroppen att slappna av. Aktivt försöka slappna av hjälper inte. Säg till sig själv ”slappna av då” gör oss bara mer medvetna om hur vi känner och vad vi inte förmår. Men att sakta ner kroppen, bjuda in kroppen att slappna genom att känna kroppen, lugnar i sin tur ner sinnet.

Det här är viktigt:
Vi kan inte bli av med känslor som är här,
vi kan inte bli av med smärta i kroppen,
eller tankar som uppstår i sinnet.
Vi kan lära oss att rikta om uppmärksamheten. Det som är här, är här. Kan du möta det här ögonblicket som det är?

Notera vad du känner i kroppen:

  • Spänningar?
  • Rädsla?
  • Ansamlad stress från ovisshet och otrygghet.

Bara intentionen att öppna upp för just den här upplevelsen, att vara nyfiken på hur det är att vara du i det här ögonblicket hjälper oss att slappna av. Kanske känns det frigörande när du inte längre kämpar emot dig själv?

Var det här hjälpsamt?
Prenumerera eller dela gärna #självtrygguide nyhetsbrev.

Tack för att du tar del. Ta hand om dig!

Allt sol

Marie

Publicerat av

Marie Androv

Mindfulnesslärare utbildad för Jack Kornfield, Tara Brach och mentor Christiane Wolf vid UC Berkeley’s Greater Good Science Center. MediYoga terapeut och lärare med minfulnesskompetens vid MediYoga Institutet. Ayurvedisk hälso- och livsstilscoach utbildad i Sverige, Indien och USA. Fördjupning i medveten andning och andningstekniker, pranayama. Certifierad FaRledare-fysisk aktivitet på recept. Läs mer om min bakgrund och erfarenheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s