Mindfulness och medkänsla i Jack Kornfield och Tara Brachs anda – insiktsmeditation eller Vipassana. I denna tradition tränar vi medveten närvaro och medkänsla med fokus på insikt. Genom meditation, reflektion och frågor odlar vi vänlighet mot oss själva och andra, insikt och inre vägledning.

Mindfulness eller medveten närvaro innebär att du är med upplevelsen precis som den är just nu, utan att döma eller analysera. Medvetenhet är ett klarseende som händer här och nu.

Meditation, är inte vad du tänker.
Jack Kornfield

Medveten närvaro stärker nämligen den delen av hjärnan som styr vårt högre tänkande och känsloliv: uppmärksamhet, impulskontroll, uthållighet, framtidsplanering empati bl. a.

Genom att träna din förmåga att rikta uppmärksamheten på nuet kan du agera medvetet och medkännande, och inte fastna i det förflutna eller framtid, som hindrar dig från att må bra. När vi tillåter alla slags tankar och känslor blir det också lättare att odla en hälsosam och kärleksfull relation till oss själv och andra människor.

Medkänsla kan vara ett stort stöd både att fördjupa medveten närvaron, men också att vara din bästa vän när du tränar nya vanor, gör förändringar eller går igenom tuffa perioder i livet. Medkänsla är en avsiktlig träning. Det stannar inte vid själva observerandet, utan vi agerar med vänliga ord, fysisk beröring, säga ja eller nej, handlingar i vardagen, när vi behöver dem. Vi möter upp smärtan, utforskar känslorna, sätter ord på dem. Inte för att det ska försvinna, utanför att vi behöver omtanke och medkänsla just nu.

Vill du lära dig grunderna eller fördjupa dig i mindfulness med Självtrygg?
Självtrygg erbjuder Mindfulness workshopar eller enskilda konsultationer i mindfulness meditation där du får stöd att fördjupa och möta utmaningar i din praktik. Mindfulness ingår även i alla yogakurser